Over TYPO3

TYPO3 is een in 1998 voor het eerst gepubliceerd gratis opensource CMS voor middelgrote en grote websites. Sinds eind 2001 is de software en documentatie van TYPO3 in het Nederlands beschikbaar door inzet van de Nederlandstalige community. TYPO3 wordt actief doorontwikkeld.

TYPO3 kan door gebruik van plug-ins (zogenaamde extensies, kleine uitbreidingsprogramma's) aan speciale situaties aangepast worden. Dit wil zeggen dat door middel van deze extensies de functionaliteit van TYPO3 verder uitgebreid kan worden. Op dit moment zijn er meer dan 4500 extensies beschikbaar, waarmee zeer veel toepassingen mogelijk zijn, zonder dat u hiervoor zelf hoeft te programmeren. Grote voordelen van dit systeem zijn de meertaligheid van Front- en Backend en de actieve gebruikers- en ontwikkelaarscommunity over de gehele wereld. Gemeentelijke gebruikers vinden elkaar via TYPO3gem.

Een website gebouwd met TYPO3 is niet gebonden aan een dienstverlener. Iedere gemeente is vrij om te kiezen voor welke diensten ze een TYPO3-dienstverlener in de arm nemen. De ene gemeente doet alles zelf, een andere besteed zaken als hosting, vormgeving, inrichting en doorontwikkeling uit.

De winst van kiezen voor TYPO3 zit in

  • Open source: geen licentiekosten, zelf controle op (door)ontwikkeling van (extra) functionaliteit;
  • Samenwerking: functionaliteiten die anderen in TYPO3 ontwikkelen, zijn ook weer voor jou beschikbaar;
  • Delen: in TYPO3 zijn duizenden extensies beschikbaar die je zo kunt gebruiken. In de repository vind je deze extensies terug. Je kunt hier ook je eigen extensies plaatsen, zodat anderen ze weer kunnen gebruiken. Zo komt alles ten goede aan de gemeenschap;
  • vrijheid van leverancierskeuze.